Subaru je japonská automobilová společnost s dlouhou a pestrou historií. Název „Subaru“ je japonský výraz pro souhvězdí Plejády, což odkazuje na šest hlavních hvězd, které tvoří jeho logo. Zde je stručný přehled historie značky Subaru:

  • Založení: Subaru byla založena v roce 1953, ale její kořeny sahají do 20. let 20. století. Původní společnost, Fuji Heavy Industries Ltd., byla založena v roce 1917 Masujiro Hashimotem jako výrobce letadel. Během druhé světové války se firma specializovala na výrobu letadel pro japonské letectvo.
  • První automobily: První sériově vyráběné osobní automobily Subaru se objevily v roce 1954 pod názvem Subaru 1500. Byly to kompaktní vozy se čtyřválcovými motory umístěnými vzadu.
  • 4×4 pohon: V 70. letech se Subaru stalo průkopníkem v oblasti pohonu všech kol pro osobní automobily. Modely jako Subaru Leone 4WD byly jedny z prvních masově vyráběných vozů s pohonem všech kol.
  • Rallyové úspěchy: Subaru se proslavilo také díky své účasti v rallye. Modely jako Subaru Impreza získaly popularitu díky svým úspěchům v rallye šampionátech. Legendární model Impreza WRX se stal ikonou mezi sportovními vozy.
  • Symetrický pohon všech kol: Subaru rozvinulo symetrický pohon všech kol (Symmetrical All-Wheel Drive), což se stalo charakteristickým prvkem mnoha modelů této značky. Tato technologie poskytuje lepší stabilitu a výkon ve srovnání s jinými systémy pohonu všech kol.
  • Růst a spolupráce: V průběhu času se Subaru rozrostlo do celosvětového výrobce automobilů. Společnost několikrát spolupracovala s dalšími automobilovými výrobci, například s Nissanem nebo Toyotou, což pomohlo zdokonalit technologie a rozšířit modelovou řadu.
  • Stálý vývoj: Subaru pokračuje v inovacích a vývoji nových technologií, včetně hybridních a elektrických pohonů. V posledních letech se zaměřuje na udržitelnost a snižování emisí.
  • Současnost: K roku 2022 byla Subaru známá svými terénními vozy, spolehlivostí a stálým závazkem k inovacím. Její modely, jako Subaru Outback, Forester a Impreza, patří mezi oblíbené volby pro ty, kteří ocení kombinaci výkonu, bezpečnosti a pohodlí.

Toto je pouze stručný přehled historie značky Subaru, která má mnoho dalších zajímavých momentů a inovací během své více než sedmdesátileté existence.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *