Historie automobilové značky Mazda je zajímavým příběhem inovací, designu a odvahy. Zde je stručný přehled historie Mazdy:

  • Založení: Mazda Motor Corporation byla založena v roce 1920 v Hiroshimě, Japonsko, jako Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. Původně se společnost specializovala na výrobu umělé kůry a strojů.
  • Automobilová výroba: V roce 1931 společnost vstoupila do automobilového průmyslu s výrobou tříkolových vozidel. V průběhu následujících desetiletí se Mazda zaměřovala na inovace v oblasti automobilového průmyslu a začala vyrábět několik modelů, včetně malých osobních vozů.
  • Rotary Engine: Jedním z nejvýznamnějších momentů v historii Mazdy bylo rozhodnutí vyvinout motor s rotačním pístem. V roce 1967 Mazda uvedla na trh první sériově vyráběný automobil s rotačním motorem, model Cosmo Sport 110S. Tato technologie se stala znakem identity značky a byla použita v ikonických modelech, jako je Mazda RX-7.
  • Úspěch v závodech: V 70. letech se Mazda věnovala závodům a dosáhla výrazných úspěchů s vozem RX-7 ve skupině C závodní kategorie. Týmy používající rotační motory Mazda získaly vítězství v mnoha prestižních závodech, včetně 24 hodin Le Mans.
  • Partnerství s Fordem: V průběhu 90. let Mazda vstoupila do strategického partnerství s Fordem, což jí umožnilo sdílet některé technologie a získat přístup k větším finančním zdrojům. To přispělo k vývoji nových modelů a inovacím.
  • Koncepce Zoom-Zoom: V roce 2000 Mazda představila koncept „Zoom-Zoom“ jako součást své marketingové strategie. Tato koncepce zdůrazňovala radost z jízdy a sportovní vlastnosti automobilů Mazda.
  • SkyActiv technologie: V posledních letech Mazda rozvinula technologii SkyActiv, která kombinuje výkonné motory s lehkým designem a efektivním palivovým hospodářstvím. Tato technologie byla implementována v mnoha modelech, včetně Mazda3 a Mazda CX-5.
  • Elektromobilita: S narůstajícím zájmem o elektromobilitu a udržitelnost se Mazda také začala zaměřovat na vývoj elektrických vozidel. Modely jako MX-30 představují kroky k elektrifikaci jejich produktové řady.

Dnes je Mazda známá svým jedinečným designem, inovativními technologiemi a důrazem na radost z jízdy. Její historie je plná zajímavých mezníků a příběhů, které odrážejí odvahu a ambice této japonské automobilové společnosti.

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *